EN

A hír nyomában

dokumentumfilm  |    |   1994  |   49'

A film stábja pontosan harminc napra beköltözött a Kurír szerkesztőségébe, hogy közvetítsen a HÍR születéséről. Szerelmi gyilkosság, kommandós akció, csodálatos gyógyulások, maffiaügy és a kis magyar pornográfia éppúgy a lap hasábjaira (és a videókazettára) került, mint az ellopott (!) felsőhétesi pályaudvar története. A híranyagoknak látszólag nincs véleményformáló erejük, de mögöttük emberi történetek tapinthatóak. Az események éretelemszerűen össze nem illő füzérét egy határozott, profi újságíró - a Kurír főszerkesztő-helyettese - akarata rendezi egységessé.(MNFA)

ALKOTÓK

Rendező: Hartai László Operatőr: Hartai László, Muhi András Forgatókönyvíró: Hartai László Vágó: Hartai László, Muhi András Gyártásvezető: Rusznyák Sándor Hangmérnök: Várhegyi Rudolf Munkatárs: Durst György Gyártó: BBSA

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.