EN

Azért a víz az úr

dokumentumfilm  |   ff  |   1980  |   85'

1973-ban a Szamos mentén épült új gát miatt 5 falu lakóit ki kellett telepíteni, mert árterületté váltak. A film készítői Nagygécre látogattak el, hogy feltérképezzék ennek a megszüntetésre ítélt falunak az állapotát, a még ott élő és már elköltözött lakóinak helyzetét 1978-80 között.(MNFA)
"A Szamos-közben 360 millió forintos költséggel elkészült a nagygát, amely a jövőben biztonságot nyújt a tájnak. A gát jövendőbeli árterületet zár körül, amelyben ma még öt falu található: Nagygéc, Kom­lódtótfalu, Garbolc, Nagyhódos és Kishódos. A gát­gyűrűbe zárt településeket nem fejlesztik tovább, építési tilalmat rendeltek el." /Hazai Hírek, 1973. nov. 5./(BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Gulyás Gyula, Gulyás János Operatőr: Gulyás János Forgatókönyvíró: Vágó: Németh Márta, Zimányi Ágnes Gyártásvezető: Bódis János, Grósz Gyuláné Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.