EN

Capriccio

kísérleti film  |   színes  |   1969  |   16'

Mint előző filmjében, az Elégiában, ebben is egy világ múlik el, pusztul el látszólag végérvényesen, mégis fölragyog az újjászülető természet dús vegetációjában. A film sajátos formanyelven mutatja be a természet változó és változatlan értékeit.(MNFA)
Mint előző filmjében (az Elégiában), ebben is "egy világ múlik el, pusztul el végérvényesem valamikép­pen mégis fölragyog, az időtlenségbe párolódik" (B. Nagy László), s mindezt az újjászülető természet dús vegetációja övezi és ellenpontozza. (BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Huszárik Zoltán Rendező asszisztens : Huszárik Zoltán Vágó: Tóth János Gyártásvezető: Götz Jenő, Magyar Péter Hangmérnök: Pintér György Munkatárs: Bajkovszky Elek, Réti János, Sellő Hajnal Zeneszerző: Jeney Zoltán Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.