EN

Céllövölde

játékfilm  |    |   1989  |   87'

Három ember él együtt úgy, hogy semmi közük sincs egymáshoz. A macsó apának egykor céllövöldéje volt, de el kellett adnia, titokban mindig arról álmodik. Fiával és szeretőjével durva, érzéketlen, feleségét semmibe veszi. A fiú, akinek szintén álma a régi céllövölde, váratlanul lelövi apját a féltve őrzött puskával, és a holttestet elrejti az ágyneműtartóban. Az anya segít pár nap múltán elásni a hullát. A bűntény napvilágra kerül, Ferit letartóztatják. A nyomozó szeretné megérteni a gyilkosság indítóokait, megismerni a fiú személyiségét, viszonyát a családhoz, a világhoz. Próbálkozásai eredménytelenek. A fiú megszökik, megkeresi barátnőjét, de a lány nem vállal vele közösséget. Az anya közben a szeretőjéhez költözik. Feri a kihalt Balaton-parton hintázik egyet, majd eltűnik.(BE, MNFA)

ALKOTÓK

Rendező: Sopsits Árpád Rendező asszisztens : Salgó Zoltán Operatőr: Klöpfler Tibor, Medvigy Gábor Forgatókönyvíró: Sopsits Árpád, Elian Gyula Vágó: Miklós Marianna, Pósán Zsuzsa, Kovács Mária Magdolna Gyártásvezető: Tóth András Hangmérnök: Márkus Tamás Díszlettervező: Stork Csaba Jelmeztervező: Nagy Andrea Dramaturg: Sülyi Péter Zene: 180-as csoport , Szakadtak zenekar Zeneszerző: Melis László Szereplő: Lengyel Zoltán, Kovács Lajos, Monori Lili, Nagy Feró, Jordán Tamás, Madaras Sándor, Soltész Jánosné, Almási Bettina, Csuka Attila, Danyi Judit Gyártó: BBS, Hunnia Filmstúdió Vállalat, Magyar Televízió Fiatal Művészek Stúdiója

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.