EN

Eljegyzés

rövidjátékfilm  |   ff  |   1959  |   24'

A rövidfilm Fejes Endre elbeszélése alapján készült. Egy magányos munkásfiú és egy lány találkoznak. Egy közös vacsora után eltűnik a fiú pénztárcája. A fiú a lányt gyanúsítja. A pénztárca az úton megkerül, de a lány szó nékül elmegy.

ALKOTÓK

Rendező: Zolnay Pál Rendező munkatársa: Rendező asszisztens : Szabó Zsolt, Novák Márk Operatőr: Tóth János Forgatókönyvíró: Fejes Endre Vágó: Zákonyi Sándor Gyártásvezető: Elek Ottó Hangmérnök: Rónai Gyula Díszlettervező: Duba László Jelmeztervező: Békési Lajosné Zeneszerző: Petrovics Emil Író: Fejes Endre Szereplő: Agárdy Gábor, Makláry János, Siménfalvy Sándor, Pásztor János, Farkas Antal, Hall István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Horkay János

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.