EN

Elvesztünk

dokumentumfilm  |   színes  |   1993  |   56'

Utókezelő, elfekvő, végállomás. A szülők és nagyszülők generációjából sokan kényszerülnek arra, hogy betegségük vagy magukra hagyatottságuk miatt, emberhez méltatlan körülmények között éljék le hátralévő napjaikat. Visszaszorítva, bezárva egy kórterembe, elhagyatva halnak meg öreg embertársaink, kérdéseket hagyva maguk után: mit tettek értünk, mit mit teszünk értük.

ALKOTÓK

Rendező: Jelenczki István Operatőr: Csukás Sándor Forgatókönyvíró: Jelenczki István Vágó: Bándi Molnár László, Jelenczki István Gyártásvezető: Komjáthi Ferenc, Jelenczki István Hangmérnök: Várhegyi Rudolf Munkatárs: Durst György Zeneszerző: Hortobágyi László Gyártó: BBSA, Digitális Mozi Stúdió Kft.

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.