EN

Eset

dokumentumfilm  |   ff  |   1981  |   13'

Az experimentális film az első komputeranimáció Magyarországon. Az alábbi mottóhoz kapcsolódik egy számítógép képernyőjén megjelenített "eset"-tel, és a grafikai folyamat által irányított hanggal. Megnevezés minősít. Minősítés nem nevez meg. Minősíthető a megnevezetlen? A megnevezetlen megnevezhetetlen?(MNFA)
Megnevezés minősít. Minősítés nem nevez meg. Minősíthető a megnevezetlen? A megnevezetlen megnevezhetetlen?A film e mottóhoz kapcsolódik egy számítógép ké­pernyőjén megjelenített "eset"-tel, és a grafikai fo­lyamat által irányított hanggal...(BBS Katalógus 1961-91)  

ALKOTÓK

Rendező: Száva Gyula Operatőr: Hollós Olivér Forgatókönyvíró: Vágó: Szirtes András Gyártásvezető: Grósz Gyuláné Hangmérnök: Traub Gyula Zeneszerző: Vidovszky László Gyártó: BBS, MTV KISZ Stúdió

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.