EN

Észak, észak

játékfilm  |   színes  |   1998  |   70'

A történet napjainkban játszódik, valahol Észak-Magyarországon. Juli egy nap biciklivel elmegy hazulról. Északnak indul. Ráérősen kerekezik a szerpentines hegyi utakon. Az iránytűt otthon felejtette, így hát nemsokára eltéved, és elromlik a dinamója is. Útközben fura figurákkal találkozik: egy bolond lánnyal a benzinkútnál, egy fiúval, aki az elhaladó autósokat számlálja az út mentén, és három elfuserált postarablóval, akik egy időre el is rabolják a lányt. A kacskaringós, nehezen kiismerhető utak folyton összefutnak és elágaznak. Misi gyalog és vonaton halad Juli nyomában, de folyton elkerülik egymást, míg végül a fiú rátalál a holtfáradt lányra. Hazatérnek, Juli elalszik Misi vállán és közben azt suttogja: Észak, Észak. VB

ALKOTÓK

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.