EN

Jégkrémbalett

játékfilm  |   színes  |   1984  |   74'

A film a Bizottság együttes dalaira készült különös történetek laza füzére. Képzőművészeti indíttatású, szürreális, organikusan építkező filmklip. - Század eleji enteriőrben pucér hölgy hempereg, telefonál. Megérkezik a doktor, vizsgálgatja a nőt, kedvet kapnak egymáshoz. A körúton egy franciaágyon fekszik feLugossy és Kokó, körülöttük zajlik a normális, hétköznapi forgalom, majd Kokó korcsolyával lábán távozik, lelkében feLugossy emlékeinek felével. Középkori csatajelenet következik, végül hullák hevernek szerteszét. Ági lakásában forrófagyi orgia dúl, diavetítéssel, lakótelepi látképek és erotikus jelenetek váltják egymást. Múlt századi hangulatú pezsgős vacsorát látunk, a vendégek lábán korcsolya. Wahorn felolvas, bejelenti, hogy a tétlenség telét felváltotta a cselekvés tavasza, majd főbelövi magát. A vendégek szürcsölnek, csámcsognak, szuszognak. A fiúk elindulnak a Jégkrém-balett próbáira. Az együttes koncertet ad. A zenére klipekké formálódnak a világ és az élet meghatározó élményei, elsősorban a testiség. (BE., MNFA)

ALKOTÓK

Rendező: Wahorn András Rendező asszisztens : Wahorn András Operatőr: Bonta Zoltán Forgatókönyvíró: fe Lugossy László, Wahorn András Vágó: Losonci Teri Gyártásvezető: Róta Mónika Hangmérnök: Prohászka Béla Közreműködő: Bizottság együttes Szereplő: Wahorn András, Kamondy Ágnes, Fogarasi István, Victor Máté, Rodolfo , Losonczi Teri, Kukta Erzsébet, Dorozsmai Béla Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.