EN

Ne ébressz fel...

dokumentumfilm  |    |   1993  |   74'

Van egy város, úgy hívják, Budapest, ahol mindannyian élünk, és volt egy zenekar, úgy hívták, a Cég, ahol mindannyian játszottunk, 1983 és 1988 között. Hátrahagytunk nyomokat. Nyomokat fényképeken, videoszalagokon, magnókazettákon. Nyomokat emberekben, a barátainkban, a házfalakon. Most mindannyian máshol vagyunk, és mást csinálunk, néha együtt, néha egyedül. Én most megpróbálom megkeresni a nyomokat, megkeresni, hogy hol vannak és mit csinálnak a barátaim. (Nagy Gergely). A filmben részletek láthatók az együttesről készült korábbi portréfilmből és koncertekről is.

ALKOTÓK

Rendező: Nagy Gergely Operatőr: Dávid András, Varga Csaba Forgatókönyvíró: Vágó: Krizbai Zoltán Munkatárs: Durst György Szereplő: Nagy Gergely, Vétek Norbert, Korom Attila, Novák Péter, Dióssy D. Ákos, Varga Veronika Gyártó: BBSA

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.