EN

Pauer - hatvan

dokumentumfilm  |   színes  |   2002  |   52'

"Pauer Gyula szobrász, költő, performer, látványtervező, Munkácsy-díjas, a Széchenyi Művészeti Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár, koszorús szobrász, a Pszeudo Páholy nagymestere, Homburg hercege, Csillag a máglyán, Ahogy tetszik - így jellemzik barátai a 60. születésnapját ünneplő, ""geronto""-vá lett művészt. Pauer a jeles alkalom tiszteletére (és a film kedvéért) egy borongós őszi reggelen elindul, hogy felkeresse hajdani műveit. Barangolásukat a számvetés, irónia, sok nevetés és a művek komolykodásmentes, de filozofikus mélységű elemzése jellemzi."

ALKOTÓK

Rendező: Horváth Putyi, dr. Operatőr: Kodolányi Sebestyén Forgatókönyvíró: Hangmérnök: Kertes Ferenc Szereplő: Pauer Gyula Gyártó: BBSA, Quality Pictures

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.