EN

Privát Magyarország 1. - A Bartos család

dokumentumfilm  |   ff  |   1988  |   61'

Az 1920-as évek végétől az 1950-es évek közepéig filmezett Bartos Zoltán, aki amatőrfilmes és táncdal­szerző is volt egy személyben. A közel 5 órás filmes naplóból szerkesztett egy órányi mű a Bartosok sors- és életútját követi.(BBS Katalógus 1961-91)
Az 1920-as évek végétől az 1950-es évek közepéig filmezett Bartos Zoltán, aki közel ötórányi amatőrfilmes naplóból szerkeztett egy órányi művet, mely a Bartosok sors és életútját követi. A családi kisvilág rítusai és történései izgalmas metszetét adják a kor és egy kultúra kereszteződésének, egy nemzedéknyi idő történelmének. Az elmúlt világ felidézése izgalmas tükör, amelyben láthatóvá válik a privát és a hivatalos történelem eddig sejtett arca, az "idő-történése". (www.forgacspeter.hu)

ALKOTÓK

Rendező: Forgács Péter Operatőr: Forgács Péter Forgatókönyvíró: Vágó: Révész Márta Gyártásvezető: Rusznyák Sándor Hangmérnök: Gulyás Katalin, Hortobágyi László Munkatárs: Ferenczi Gábor Zeneszerző: Szemző Tibor Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.