EN

Privát Magyarország 4. - N. Úr naplója

dokumentumfilm  |   ff  |   1990  |   52'

N. úr és Ilona szerelmének filmje ez. A precíz katolikus hadmérnök amatőr kamerája segítségével követjük a magánélet - gyár - család történéseit a hivatalos történelmi rémdráma árnyékában. N. úr üzenete különleges: a magyarság 30 éve, rém-és parancsuralmak, gyermekáldások és a forradalom summázata.(MNFA)
Ha a szerelem és a háború nem keresztezi egymást, idilli élet a jutalom. Hősünk, N, úr és Ilona szerelmé­nek sorsfilmje ez: dráma és antropológia. N. úr, a dokumentarísta üzenete különleges: a magyarság harminc éve, rém- és parancsuralmak, gyermekál­dások és forradalmak summázata.(BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Forgács Péter Rendező asszisztens : Ujj Zsuzsa Vágó: Révész Márta Gyártásvezető: Rusznyák Sándor Hangmérnök: Gulyás Katalin Munkatárs: Ferenczi Gábor Zeneszerző: Szemző Tibor Gyártó: BBS, MTV Fiatal Művészek Stúdiója

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.