EN

Privát Magyarország 8. - Egy úrinő notesza

dokumentumfilm  |   ff  |   1994  |   49'

J. bárónő rózsadombi és Tolna megyei birtokán az élet a maga rendes kerékvágásában: álomi magasságokban zajlik. Lovaglás, vadászat, partik, barátság, szerelem és a parasztok párhuzamos életrajza a magyar világ rég elsüllyedt és elfojtott képét gazdagítja.
Egy magyar arisztokrata család régi amatőr filmfeljegyzései segítségével a mostanra nyomtalanul eltűnt idő nyomában utazunk, a budai villától a Tolna megyei kastélyig. Megelevenednek, a birtok, a park, az aratás, az utazások képei, s a kutyák, avagy a szomszédok látogatása, a parasztok, a vadászatok, az esküvő, a pompa, s így borostyánként csillog az Atlantiszként elsüllyedt élet, mely meghatározó volt 1945 előtti Magyarhonban.

ALKOTÓK

Rendező: Forgács Péter Rendező asszisztens : Ujj Zsuzsa Operatőr: Gazsi Zoltán Forgatókönyvíró: Forgács Péter Vágó: Révész Márta Gyártásvezető: Szalai István Hangmérnök: Gulyás Katalin Munkatárs: Árvai Jolán Zeneszerző: Szemző Tibor Gyártó: BBSA, MTV Fiatal Művészek Stúdiója

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.