EN

Tündérsziget

dokumentumfilm  |    |   1993  |   51'

A Szigetközben és Csallóközben készült film szereplői - aranymosó, mesélő, halászok, nádazók, kosárfonó, tollfosztó - Duna-menti falvakból származnak, s elmesélik, hogyan formálta munkájukat, életüket, legendáikat a folyó s az ezernyi kis sziget. Majd kiderül, valóra vált a katasztrófa, a vidék pusztulása, amit a Tündér Ilona mese képi beszédével elmondott: vízi erőmű épült a sziget szívében.

ALKOTÓK

Rendező: Weichinger Andrea, Thorpe, Nick Operatőr: Babos Tamás Forgatókönyvíró: Vágó: Kovács Béla Gyártásvezető: Rusznyák Sándor Hangmérnök: Belovári Tibor Munkatárs: Durst György Zeneszerző: Geröly Tamás, Szokolay Balázs Gyártó: BBSA

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.