EN

Vízkereszt

dokumentumfilm  |   ff  |   1967  |   12'

Miként készülnek a tanyavilág lakói az Universitas együttes előadására, amelyen Shakespeare Vízkereszt c. darabja látható?(MNFA)
Magyarországon minden tizedik ember tanyán él. Az Universitas együttes Shakespeare darabjával a tanyán élők kultúrára való vágyódását, vágyódást az emberibb élet után, kelti fel s mutatja meg a film.(BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Sára Sándor Operatőr: Sára Sándor Forgatókönyvíró: Csoóri Sándor, Gaál István, Kósa Ferenc Vágó: Komlóssy Annamária Gyártásvezető: Breier György Hangmérnök: Peller Károly Munkatárs: Kende János, Andor Tamás, Gordán János Zeneszerző: Szöllősy András Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.